Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Zielony krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jedna z moich ulubionych zup...

Zielony krem

Składniki:

Zielony krem

 

  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 150g brokułów
  • 0,5l mleka
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • pół bagietki
  • 500g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zielony krem
Kalafior gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Do gorącego bulionu włożyć brokuł podzielony na różyczki oraz kalafior. Gotować 20 minut, po czym wybrać z garnka kilka najładniejszych różyczek, które wykorzystamy do przybrania. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić łyżkę masła, i podsmażyć łyżkę mąki. Dodać następnie zimne mleko i doprowadzić do wrzenia, po czym wlać do wywaru. Zupę gotować jeszcze przez kilka minut, a na koniec zmiksować. Bagietkę pokroić na kromki , które smarujemy pozostałym masłem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez chwilę w piekarniku na złoty kolor. Zupę podawać z "grzankami" przybraną różyczkami kalafiora i brokułu.
Smacznego!

Tagi:

sery ser