SUPERPRZEPIS

Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Za oknem ciągle upał. Niestety deszczu ani widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki.

Składniki:

Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki

 

  • Masa serowa:
  • 750 g mielonego twarogu
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton
  • Masa owocowa:
  • 350 g białej porzeczki
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa
  • parę gałązek porzeczki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki. Porzeczki obieramy i miksujemy, po czym przecieramy przez sitko. Żelatynę zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodajemy ja do przetartych porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie ścinać. Ma wierzchu sernika układamy porzeczki i zalewamy je zieloną galaretka. Ponownie chowamy do lodówki. Podajemy gdy galaretka całkowicie zastygnie.
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki