iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziemniaczana potrawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sycące i proste w przygotowaniu danie na obiad u mnie w domu dzieciom bardzo smakowało i po obiedzie patelnia została pusta.

Ziemniaczana potrawka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczana potrawka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana potrawka
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie po ugotowaniu pokroić na cztery części lub większą kostkę. Na większą patelnię wlać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebule do cebuli dodać mięso pokrojone jak na gulasz i od razu podlać 1/2 szklanki wody, następnie dodać ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 szczyptę chili, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Paprykę pokroić w większe kawałki i razem z ziemniakami dodać do mięsa, mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i jogurtem, następnie wlać na patelnię dokładnie wymieszać i wszystko razem jeszcze dusić kilka minut. Podawać od razu po przygotowaniu posypane posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaczana potrawka
Do podsmażonej cebuli dodać mięso i dusić razem.
Ziemniaczana potrawka
Mieso podlać wodą i dodać wszystkie przyprawy.
Ziemniaczana potrawka
Do miękkiego mięsa dodać paprykę i ziemniaki.