SUPERPRZEPIS

Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym Więcej zdjęć (5)

Smaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Podana z sosem porowo-śmietankowym to pomysł na obiad.

Składniki:

Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym
Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! 
Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym
Pokroić pora na piórka i smażyć na oliwie.
Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym
Na koncu wlać śmietankę i chwile pogotować.
Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym
Na ciasto z ziemniaków nałożyć rybę i ściśle zwinąć w roladę.
Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym
Jedną długą roladę podzielić na 2 mniejsze.