Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Ziemniaczana tarta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

mozna dodac do farszu na miejsce pietruszki podsmarzone mieso mielone.

Ziemniaczana tarta

Składniki:

Ziemniaczana tarta

 

  • 2 paczki ciasta francuskiego,takiego zawiniętego w papierze.
  • 1 jajko
  • FARSZ
  • 800 g kartofli,dobrego gatunku
  • 5 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona pietruszkę zieloną
  • 30 cl śmietany
  • sol,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana tarta
Przygotowanie farszu 1.Po obraniu i pokrojeniu kartofli w male cienkie plasterki okolo 3 mm,nalerzy je lekko wysuszyc,zaeby nie bylo w nich wody. 2.Obrac i pokroic w drobna kostke echalotki i czosnek,do tego dodajemy cienko pokrojona zielona pietruszke. 3.Nagrzewamy piekarnik na 180° (th6) a nastepnie w misce mieszamy kartofle z echalotka,czosnkiem i pietruszka.Na koniec dodajemy smietanesol i pieprz. 4. Nastepnie przygotowujemy okroglom forme nie musi byc wysoka,ale objetosc powinna miec okolo22 cm.Smarujemy fofme tluszczem i wykladamy jednym ciastem francuskim,poprzednio zdejmujac z niego pergamin.Na to wylewamy dokladnie fasz z kartofli. 5.Pzykryway to dokladnie drugim ciastem,lepiajac dobrze boki, 6.Gdy TARTA jest juz zamknieta,nalezy zrobic 5 malych przeciec nozem rozlorzonych w gwiazde.W maly naczynku rozbeltac jajko i posmarowac nim ciasto.Piec 1 godz. Podwac z zielona salata z sosem vinegre