iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziemniaczane bułki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy tylko zostają mi ziemniaki z obiadu w bardzo małych ilościach to robię z nimi chleb lub bułki, pieczywo z ziemniakami jest niezwykle smaczne.

Ziemniaczane bułki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczane bułki

ciasto:

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane bułki

ETAP 1:

Ziemniaczane bułki
Ciasto troszkę sie lepi do dłoni dlatego podsypujemy mąką.

Ziemniaki dobrze utłuc i przerzucić do miski robota, dolać ciepłą wodę i wymieszać do ziemniaczanej masy dodać obie mąki, cukier, sól, drożdże i oliwę z oliwek. Przy pomocy robota zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać 2-3 łyżki mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia.

Stolnicę podsypać mąką razową i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie jeszcze raz na stolnicy

ETAP 2:

Ziemniaczane bułki
Porcje ciasta nie powinny być duże bo wtedy wyjda wielkie bułki.

podsypując mąka utoczyć wałek z ciasta, następnie ostrym nożem pociąć na porcje i uformować bułki.

ETAP 3:

Ziemniaczane bułki
Bułki obtoczone w mące będa miały fajną otoczkę.

Każdą bułkę obtoczyć w mące razowej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tępą strona noża na środku bułek zrobić małe wgniecenie i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Ziemniaczane bułki

Piekarnik nagrzać do 250st i na dnie ustawić naczynie z wodą lub kostkami lodu, wstawić bułki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę, wyjąc pojemnik z wodą i dopiec bułki około 15 minut.