Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Miękkie kluseczki z pomidorami, kurczakiem i kalafiorem. Danie jest lekkie i jednocześnie pożywne. Polecam!

Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, jajka, oliwę i mąkę. Przyprawić i zagnieść ciasto. Powinno się ciągnąć, a nie rwać. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Kluseczki można ugotować nawet dzień wcześniej. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni. Dodać pokrojone filety i krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Dodać do mięsa i dusić, aż zaczną się rozpadać. Połączyć z kluseczkami, przyprawić. Posiekaną bazylię dodać na samym końcu. W między czasie ugotować kalafiora w osolonej wodzie. Omaścić masłem. Wyłożyć kluseczki na talerz i podać z kalafiorem. Smacznego!
Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać oliwę, mleko i mąkę.
Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Przetrzeć ciasto przez sito i ugotować kluseczki w osolonej wodzie.
Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Pokrojoną cebulkę usmażyć z filetem z kurczaka.
Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Całość przyprawić dodając na końcu posiekaną bazylię.