nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Ziemniaczane kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, ziemniaczane kluseczki śląskie. Były tradycją kiedyś, są i dziś. Na każdym niedzielnym stole powinny się znaleźć.

Ziemniaczane kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczane kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluski śląskie
Krok 1: Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy z 2 łyżeczkami soli. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę z dwa razy. Krok 2: Z ziemniaków formujemy kopiec. Dzielimy go na 4 części. Jedną część wyjmujemy i dajemy w puste miejsce mąkę ziemniaczaną, jaja, olej i margarynę. Krok 3: Zarabiamy rękami ciasto. Robimy wałeczki. Formujemy kluseczki. Krok 4: Wstawiamy do gotowania wodę, z odrobiną oliwy i łyżeczką soli. Wrzucamy kluseczki i gotujemy. Podajemy z sosem, surówkami i mięsem
Ziemniaczane kluski śląskie
Przeciskamy przez praskę i robimy kopiec z ziemniaków.
Ziemniaczane kluski śląskie
Dzielimy ziemniaki na 4 części. Wyciągamy jedną część i dajemy mąkę, jaja.
Ziemniaczane kluski śląskie
Formujemy kluseczki i układamy na stolnicy.
Ziemniaczane kluski śląskie
Gotujemy nasze kluseczki w osolonej wodzie.