jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ziemniaczane krokiety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaczane krokiety (przepis na 5 porcji)

Ziemniaczane krokiety

Składniki:

Ziemniaczane krokiety

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane krokiety
Ziemniaki ( najlepsze są odmiany mączyste) obrać, umyc i ugotować. Wodę odlać i jeszcze chwilę je odparować. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Jajka obrać, drobniutko pokroić. Szczypiorek posiekać i wymieszać z jajkiem.
Dodać jogurt, farsz przyprawić solą oraz pieprzem. Do ziemniaków dodać mąkę, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki mielonej papryki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 1 cm. i wycinać z niego nieduże kwadraty. Na każdy z nich nałożyć trochę farszu, zlepić brzegi, obtoczyć w bułce tartej. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wkładac do niego krokiety i smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku . Podawać gorące z surówką białej i czerwonej kapusty. Farsz do krokietów mozna też przyrządzić z pieczarek, cebuli, jajka oraz natki. Smaczne krokiety bez farszu przyrządzisz też z kaszy, białej kapusty oraz ziemniaków z serem.