Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaczane paluszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Paluszki ziemniaczane z majerankiem są ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu. Podawać zamiast frytek lub ziemniaków.

Ziemniaczane paluszki

Składniki:

Ziemniaczane paluszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane paluszki
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 1 całe jajko i żółtko, mąkę, sól i przyprawy, szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na porcje, rękami formować cienkie wałeczki grubości palca i pokroić je na 10 cm. kawałki. Posmarować lekko spienionym białkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu.