Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Dzięki dodatkowi ziemniaków ciasto pierogowe jest delikatne i mięciutkie. Rodzynki dodane do farszu nadają mu ciekawego smaku. Gorąco polecam.

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami

Składniki:

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami

ciasto

farsz

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • 2 garście rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty chilli
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • ponadto

ponadto

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami

przygotowanie ciasta 1

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy. Ugniatamy za pomocą tłuczka. Dodajemy jajka, mąkę, sól. Szybko zagniatamy.

przygotowanie ciasta 2

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami

Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

przygotowanie farszu 1

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut.

przygotowanie farszu 2

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

przygotowanie farszu 3

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami
do mięsa dodajemy rodzynki, koncentrat i przyprawy

Do mięsa na patelni dodajemy pomidory. Podlewamy wodą (szklanka). Dusimy do czasu aż mięso straci surowiznę. Następnie dokładamy koncentrat, zioła i rodzynki. Smażymy do czasu aż smaki się przegryzą.

przygotowanie końcowe

Ziemniaczane pierożki z mielonym i rodzynkami
pierożki smażymy na głębokim tłuszczu

Na kółka wycięte z ciasta nakładamy farsz. Zlepiamy pierożki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.