betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Ziemniaczane placuszki - racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś zagoszczą u mnie racuszki ziemniaczane, mniam.

Ziemniaczane placuszki - racuszki

Składniki:

Ziemniaczane placuszki - racuszki

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane placuszki - racuszki
Umyte ziemniaki ugotować w łupinach. Ostudzone obrać i przetrzeć przez sito do dużej miski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Twaróg zmiksować, dodać jajka, cukier, rodzynki, mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać. Połączyć z przetartymi ziemniakami i wyrobić na jednolitą masę. Formować według uznania owalne, okrągłe lub spłaszczone placuszki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego. Racuszki można też podawać z musem jabłkowym.