nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ziemniaczane talarki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki patent na wyraziste w smaku, solidnie doprawione i sycące jedzenie. Takie ziemniaki to zarówno smakowita kolacja, jak i dodatek do obiadu.

Ziemniaczane talarki z patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczane talarki z patelni

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane talarki z patelni
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w niezbyt grube talarki - krążki, plasterki. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju. Przełożyć pokrojone ziemniaki na dobrze rozgrzany olej i podsmażać je od czasu do czasu mieszając, by nie przywierały do patelni. W trakcie podsmażania obsypać ziemniaki przyprawami - lubczykiem, rozmarynem, kminkiem, kurkumą, szałwią i odrobiną gałki muszkatołowej. Zamieszać ziemniaki w przyprawach i dalej je podsmażać na niedużym płomieniu. W razie potrzeby dolać do nich odrobinę oleju podczas podsmażania. Na koniec miękkie i podsmażone ziemniaki oprószyć solą i pieprzem w ilości wedle smaku i uznania.
Ziemniaczane talarki z patelni
Obrane, umyte i pokrojone w krążki,w plastry ziemniaki.
Ziemniaczane talarki z patelni
Pokrojone ziemniaki przełożone na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem.
Ziemniaczane talarki z patelni
Podsmażane na patelni z olejem ziemniaki obsypane solidną dawką przypraw.

Tagi:

ziemniaki