anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ziemniaczane zwijańce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fajny przepis znalazłam kiedyś w jednej z gazet, przepisałam go do zeszytu i postanowiłam zrobić go w tym roku na Tłusty Czwartek.

Ziemniaczane zwijańce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaczane zwijańce

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane zwijańce
Obrane i ugotowane ziemniaki dokładnie zmiąć. W wodzie (100 ml z ugotowanych ziemniaków odlać) rozpuścić drożdże.

Mleko podgrzać, wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, jajkami, cukrem i solą. Wymieszać z ziemniakami i dosypać mąkę. Wyrobić ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę z mąką. Odrywać kawałki i formować niewielkie rulony.

Trzy rulony połączyć ze sobą i zwijać jak warkocze. Przygotowane zwijańce smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.  
Ziemniaczane zwijańce
Na sam początek przygotować ciasto i zwinąć
Ziemniaczane zwijańce
Następnie przekładać na rozgrzany olej i smażyć.

Tagi:

pączki