ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ziemniaczanka którą polecam jest wspomnieniem mojego dzieciństwa lecz przepis zmodyfikowany i chyba lepszy

Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami

 

  • 350 gram wołowiny
  • 4-6 dużych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki w korzeniu
  • 3-4 szt liść laurowy
  • 5 ziarenek ziele angielskie
  • 100 gram pory ( nie wielki kawałek najlepiej od strony zielonej )
  • 2 cebule średnie
  • 30 gram słoninki lub smalcu
  • vegeta
  • pieprz czarny
  • słodka papryka w proszku
  • łyżka stołowa mąki
  • 3 - 4 kromki czerstwego pieczywa
  • sól
  • pietruszka natka

Sposób przygotowania:

Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
Mięso myjemy kroimy w kosteczkę około 2 - 2,5 cm. Oprószymy solą i mąką dodając odrobinę słodkiej papryki w proszku po czym umieszczamy w garnku z połową smalcu i smażymy, aż się zrumieni z każdej strony po czy wyciągamy i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy myjemy i kroimy w plasterki. Dzielimy na dwie części. Jedną pokrojoną wrzucamy do garnka z pozostałym tłuszczem gdzie się smażyło mięso i smażymy aż zrobi się lekko przypieczone po czym wyciągamy i odstawiamy na bok do już usmażonego mięska. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę i dzielimy również na dwie części i podsmażamy. To samo czynimy z pietruszką w korzeniu. Gdy mamy już wszystkie składniki podpieczone pozostałe surowe wrzucamy do garnka i zalewamy wodą dodając vegetę porę pokrojoną na drobno. Gdy warzywa są miękkie całość miksujemy. Pozostałą część warzyw i mięsa podsmażonego ponownie dodajemy do tego garnka i gotujemy dodając liść laurowy ziele angielskie . Cebulkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnie z wytopionym tłuszczem ze słoninki. Smażymy dopóki stanie się rumiana po czym wrzucamy do garnka z całością i gotujemy, aż mięso nie zmięknie. Miedzy czasie smarujemy chleb masłem sypiąc pokrojoną pietruszką następnie kroimy w drobną kosteczkę po czym umieszczamy w piekarniku na 180 stopni wypiekając przez 5- 8 minut. Gorącą zupkę wlewamy do miseczek posypując grzaneczkami na wierzchu. Polecam wszystkim , smacznego :)
Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
umyte i pokrojone mięso smażymy w garnku i odstawiamy na bok
Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
marchewka obrana pokrojona w plasterki smażymy
Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
chlebek smarowany masłem posypany pietruszka pieczemy w piekarniku
Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
do zmiksowanych warzyw dodajemy usmażone i całość gotujemy