Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chleb na drożdżach przygotowany z trzech rodzajów mąki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, pieczonej czerwonej papryki, zielonego pesto i siemienia lnianego...

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Składniki:

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Etap 1

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto
Upieczona ostudzona obrana i zmiksowana papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.

Etap 2

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto
Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Etap 4

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ziemniaki, pieczoną paprykę i pesto, wymieszać.

Etap 6

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pesto

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 20-25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.