Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczany placek żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek ziemniaczany podawać do mięsa lub sadzonych jajek.

Ziemniaczany placek żółtym serem

Składniki:

Ziemniaczany placek żółtym serem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany placek żółtym serem
1/2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać utarte ziemniaki, jajka, mąkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić masę ziemniaczaną. Połową smalcu wysmarować blaszkę, wyłożyć masę ziemniaczaną na grubość 1,5-2 cm, wyrównać. Po wierzchu placek posypać żółtym serem i polać stopionym pozostałym smalcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu gorący pokroić na kwadraty.