szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ziemniaczki marcepanowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ziemniaczki marcepanowe można poukładać w papilotkach i ładnie zapakować na drobny upominek na przykład noworoczny.

Ziemniaczki marcepanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczki marcepanowe

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki marcepanowe
Migdały bardzo drobno mielimy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy amaretto i zagniatamy całość na gładką gęstą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy cukru, a jeśli zbyt gęsta możemy dodać łyżkę wody. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w kakao wymieszanym z cynamonem. W tym momencie kulki mają nieregularny kształt, ale to nic nie szkodzi. Układamy na talerzyku i wstawiamy do lodówki minimum na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy i formujemy jeszcze raz w rękach kulki, które układamy w papilotkach.
Ziemniaczki marcepanowe
Podstawowe składniki to cukier puder migdały i kakao
Ziemniaczki marcepanowe
Migdały dokładnie mielimy i mieszamy z cukrem pudrem
Ziemniaczki marcepanowe
Dokłądnie mieszamy lub zagniatamy skłądniki na gładką masę
Ziemniaczki marcepanowe
Kulki obtaczamy w kakao z cynamonem i chłodzimy w lodówce.

Tagi:

ziemniaki