BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ziemniaczki parisienne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki parisienne robimy w postaci małych kuleczek , które wydrążamy za pomocą specjalnego przyrządu . Potem je podsmażamy i pieczemy w piekarniku .

Ziemniaczki parisienne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczki parisienne

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki parisienne
Obrane i umyte ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody . za pomocą przyrządu do wydrążania kuleczek , wydrążamy z ziemniaków małe kulki . Kulki podsmażamy na oleju do zrumienienia . Przekładamy do brytfanny posmarowanej olejem , pieczemy 30-35 minut w piekarniku w 180 C . Wyciągamy ziemniaki z piekarnika , dokładamy 2 łyżki masła , które rozpuszczamy , solimy , mieszamy kartofelki razem z natką pietruszki . Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do potraw mięsnych .
Ziemniaczki parisienne
Ziemniaki musimy obrać , opłukać pod bieżącą wodą , osuszyć .
Ziemniaczki parisienne
Rozgrzewamy na p[atelni olej , wrzucamy kuleczki , smażymy na rumiano .
Ziemniaczki parisienne
Ziemniaki pieczemy w piekarniku w 180 C . Dodajemy masło .

Tagi:

ziemniaki