VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ziemniaczki pieczone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W taki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań.

Ziemniaczki pieczone z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczki pieczone z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pieczone z boczkiem
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut. 
Ziemniaczki pieczone z boczkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy na pół, przyprawiamy
Ziemniaczki pieczone z boczkiem
Wędzony boczek kroimy w kosteczkę, potrzebny jest do ułożenia na wierzchu
Ziemniaczki pieczone z boczkiem
Pieczemy w 190*C przez 40 minut w szczelnie zamkniętej folii aluminiowej