Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaczki pieczone z kminkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na grubo wysmarowanej

Ziemniaczki pieczone z kminkiem

Składniki:

Ziemniaczki pieczone z kminkiem

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminku
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki pieczone z kminkiem
Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na grubo wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia, posypać solą, drobno posiekanym czosnkiem i kminkiem, na wirzchu położyć kawałeczki tłuszczu. Wstawić do bardzo gorącego pikarniak i piec około 40 minut. Tak przygotowane ziemniaki można podawać do śledzi marynowanych, śledzi lub makreli w oleju, do pieczonego mięsa lub jarzyn.