Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu

Składniki:

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu
Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę i śmietankę . Dokładnie wymieszać . Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .