Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Ziemniaki Dauphine (Francja)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową.

Ziemniaki Dauphine (Francja)

Składniki:

Ziemniaki Dauphine (Francja)

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Dauphine (Francja)
Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe Dauphine, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Ziemniaki Dauphine podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.