Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ziemniaki dofinki (Dauphine)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne kuleczki ziemniaczane, które smakiem podbiją nie jedno serce. Wyglądają zachęcającą i smakują rewelacyjnie.

Ziemniaki dofinki (Dauphine)

Składniki:

Ziemniaki dofinki (Dauphine)

 

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dofinki (Dauphine)
Umyte ziemniaki ugotować bez obierania. Najlepiej uczynić to dzień wcześniej. Wodę zagotować z dodatkiem soli i masła. Garnek zdjąć z palnika, wsypać mąkę i całość porządnie wymieszać. Rondelek z powrotem postawić na mały ogień i ciągle mieszać do momentu aż ciasto zgęstnieje i będzie odstawać od garnuszka.

Masę ponownie zdjąć z ognia i stopniowo wbić do niej jajka - ubijać. Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z ciastem i doprawić solą z pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.

Kuleczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju aż osiągną złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu za pomocy łyżki cedzakowej i osuszyć na ręczniku kuchennym. Podawać od razu po przyrządzeniu,