Strona główna Ziemniaki faszerowane jajkiem

Ziemniaki faszerowane jajkiem

marlena1114 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 335
Ziemniaki faszerowane jajkiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania.


trudność: średne
czas:

Ziemniaki faszerowane jajkiem - SKŁADNIKI:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków sera edamskiego lub ementalera
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ziemniaki faszerowane jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą i ugotować w skorupkach ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Następnie z każdego ziemniaka ściąć pionowo „piętkę". Pozostałą część wydrążyć tak, by wewnątrz zmieściło się wbite jajko. Do ziemniaków nałożyć po łyżeczce masła, odrobinie soli i pieprzu oraz po plasterku sera, na końcu wbić po jednym jajku tak, by żółtko pozostało w całości. Resztką masła wysmarować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim nafaszerowane ziemniaki. Między ziemniakami umieścić pokrajane w kostkę ścięte „piętki" oraz miąższ. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu póki nie zetną się jajka. Danie można udekorować natką pietruszki. Danie idealnie smakuję z sałatkami. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ziemniaki faszerowane jajkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizza z kurczakiem i brokułami Potrawka fasolowa z kiełbaskami
Kotleciki brokułowo - jajeczne Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane