Strona główna Ziemniaki faszerowane jajkiem

Ziemniaki faszerowane jajkiem

marlena1114 - Przepis na: Ziemniaki faszerowane jajkiem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 335
Ziemniaki faszerowane jajkiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania.


trudność: średne
czas:

Ziemniaki faszerowane jajkiem - SKŁADNIKI:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków sera edamskiego lub ementalera
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ziemniaki faszerowane jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą i ugotować w skorupkach ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Następnie z każdego ziemniaka ściąć pionowo „piętkę". Pozostałą część wydrążyć tak, by wewnątrz zmieściło się wbite jajko. Do ziemniaków nałożyć po łyżeczce masła, odrobinie soli i pieprzu oraz po plasterku sera, na końcu wbić po jednym jajku tak, by żółtko pozostało w całości. Resztką masła wysmarować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim nafaszerowane ziemniaki. Między ziemniakami umieścić pokrajane w kostkę ścięte „piętki" oraz miąższ. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu póki nie zetną się jajka. Danie można udekorować natką pietruszki. Danie idealnie smakuję z sałatkami. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ziemniaki faszerowane jajkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Knedle z jabłkami w orzechowej panierce Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Placuszki z jabłkami i cynamonem
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami Papryka faszerowana z sosem pomidorowym Łopatka pieczona z warzywami
Gulasz z mini patisonami i fasolką Racuchy rybne z warzywami Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną
Fasolka po bretońsku Schab faszerowany Makaron z młoda kapustą

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane