Strona główna Ziemniaki faszerowane jajkiem

Ziemniaki faszerowane jajkiem

marlena1114 - Przepis na: Ziemniaki faszerowane jajkiem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 335
Ziemniaki faszerowane jajkiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania.


trudność: średne
czas:

Ziemniaki faszerowane jajkiem - SKŁADNIKI:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków sera edamskiego lub ementalera
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ziemniaki faszerowane jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą i ugotować w skorupkach ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Następnie z każdego ziemniaka ściąć pionowo „piętkę". Pozostałą część wydrążyć tak, by wewnątrz zmieściło się wbite jajko. Do ziemniaków nałożyć po łyżeczce masła, odrobinie soli i pieprzu oraz po plasterku sera, na końcu wbić po jednym jajku tak, by żółtko pozostało w całości. Resztką masła wysmarować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim nafaszerowane ziemniaki. Między ziemniakami umieścić pokrajane w kostkę ścięte „piętki" oraz miąższ. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu póki nie zetną się jajka. Danie można udekorować natką pietruszki. Danie idealnie smakuję z sałatkami. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ziemniaki faszerowane jajkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach Mini roladki z grillowaną dynią i serem
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową Klopsiki w kapuście
Roladki schabowe nadziewane Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Kurczak zapiekany z warzywami Dyniowe placuszki z kaszanką Pyzy z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane