Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą to smaczna kompozycja, która u nas przyjęła się i zagościła na stałe w naszym menu.

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem

 

  • 3-4 większe ziemniaki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 mały por (jasna część)
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego
  • mozzarella
  • szczypiorek
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy.

Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki.

Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu.

Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy mozzarellę (można dołożyć kilka ząbków czosnku dla aromatu).

Zapiekamy w 190-200 stopniach do roztopienia i zarumieniania sera.

Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu.
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy.
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem
Zapiekamy w 190-200 stopniach do roztopienia i zarumieniania sera.