SUPERPRZEPIS

Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

To już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawać w sosie musztardowym i część mięsa mi została) to zrobię ziemniaczki.

Składniki:

Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym

  • 20 dag gotowanego mięsa od szynki
  • 2 łyżki gotowanych warzyw ( marchew, pietruszka, seler)
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 białko
  • 1 pęczek koperku ( średni lub 2 takie zimowe- po pokrojeniu ma być ok. pół szklanki kopru)
  • 9 średnich ładnych ziemniaków
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju ( ryżowy)
  • maggi
  • 4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym

Zmielić mięso i warzywa.

Wymieszać z połową usiekanego koperku , łyżką oleju i otrębami.

Doprawić odrobiną maggi , pieprzem mielonym.

Dodać prażoną cebulkę i szczyptę soli.

Po wymieszaniu odstawić na 10 minut.

Obrać i umyć ziemniaki.

Wydrążyć łyżeczką środki pozostawiając wydrążone kawałki.

Wypełnić puste miejsca w ziemniakach farszem .

Pokroić kawałki ziemniaków które zostały wydrążone.

Dno garnka wysypać pokrojonymi kawałkami ziemniaków.

Ziemniaki faszerowane ułożyć w garnku.

Zalać wodą , dodać 1 łyżkę maggi. Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce ( płyn powinien odparować o połowę).

Delikatnie wyjąć ziemniaki.

Wlać śmietankę , dodać masło ,wsypać resztę usiekanego koperku ( odrobinę zostawić do posypania po wierzchu dla dekoracji) i zmiksować sos by zgęstniał.

Doprawić sos do smaku pieprzem .

Podawać ziemniaki ułożone na porcji sosu posypane koprem.

Redakcja poleca: