alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

SUPERPRZEPIS

Ziemniaki księżnej

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Proponuję podać takie ziemniaczki zarówno na uroczystości jak i niedzielny obiad. Są delikatne, mięciutkie i puszyste.

Ziemniaki księżnej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki księżnej

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki księżnej
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko,masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.
Ziemniaki księżnej
ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać pozostałe składniki i wymieszać
Ziemniaki księżnej
wycisnąć rozetki z ziemniaków i posmarować białkiem