Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Ziemniaki odsmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sposób na wykorzystanie ziemniaków , które zostały nam po obiedzie.

Ziemniaki odsmażane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaki odsmażane

 

  • ziemniaki ugotowane - 1 kg
  • olej - 1 łyżka
  • Zalewa:
  • olej - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • koper - 2 łodygi z pęczka
  • kucharek - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki odsmażane
Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry 1 - 1,5 cm
Smażymy na początku na łyżce oleju.
Robimy zalewę:
Do miseczki wlewamy2 łyżki oleju, pokrojony w plasterki czosnek, poszatkowany koper i wsypujemy łyżeczkę kucharka. Całość mieszamy, tak, aby połączyły się wszystkie składniki.Gdy będziemy przewracać plastry smażonych ziemniaków na drugą stronę, w tym momencie polewamy ziemniaki zalewą i smażymy na rumiano. możemy po nałożeniu ziemniaków na talerz dodatkowo obsypać je pociętym koperkiem.
Ziemniaki odsmażane
Ziemniaki odsmażane w zalewie z czosnkiem, koprem i kucharkiem

Tagi:

ziemniaki