msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ziemniaki opiekane.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapach pieczonych ziemniaków z ziołami roznosi się w całym domu. Aromat dorównuje smakowi. Polecam z sosem tzatzyki.

Ziemniaki opiekane.

Składniki:

Ziemniaki opiekane.

  • 15 małych ziemniaków
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok.50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki opiekane.

Ziemniaki obrać, opłukać, przekrawać na ćwiartki.
Obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Ostudzić po odcedzeniu.
Wsypywać do zimnych ziemniaków przyprawy, mieszając, by równomiernie się rozprowadziły.
Polać olejem i wymieszać.
Wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Opiekać ok.30-40 minut, przewracają w trakcie pieczenia.