Ziemniaki opiekane.

msewka - Przepis na: Ziemniaki opiekane. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ziemniaki opiekane.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Zapach pieczonych ziemniaków z ziołami roznosi się w całym domu. Aromat dorównuje smakowi. Polecam z sosem tzatzyki.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ziemniaki opiekane. - SKŁADNIKI:

  • 15 małych ziemniaków
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok.50 ml oleju

Ziemniaki opiekane. - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać, przekrawać na ćwiartki.
Obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Ostudzić po odcedzeniu.
Wsypywać do zimnych ziemniaków przyprawy, mieszając, by równomiernie się rozprowadziły.
Polać olejem i wymieszać.
Wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Opiekać ok.30-40 minut, przewracają w trakcie pieczenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ziemniaki opiekane. (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2011-01-29 18:48
Podobne ziemniaki bardzo lubie i czesto przygotowuje ale nie obieram ich tylko gotuje i przysmazam w lupinkach:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-01-29 20:13
Robilam jakies 2 tygdodnie temu podobne ziemniaczki, takze z tymiankiem, który zauwazylam, ze równiez lubisz :))). I choc w odróznieniu od mojego meza, za ziemniakami nie przepadam, to tamte naprawde mi zasmakowaly. Zamiast granulowanego czosnku, przed zakonczeniem pieczenia dodalam cienko pokrojone zabki. Pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-01-29 21:31
Też robię podobne, tylko że uwielbiam je z przyprawą do ziemniaków Prymat, pychota :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2011-01-30 12:28
Przepyszne ziemniaki,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem Placki cukiniowo-ziemniaczne Królewska kartoflanka
Szare kluski z żytnią mąką Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem Duszone warzywa
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Smażone ziemniaczki
Prażuchy vel. prażoki Zapiekanka ośmiorniczki Pokrzywowe kluski śląskie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj