Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki można upiec w całości lub zrobić z nich łódeczki, frytki lub talarki. W takiej wersji stanowią znakomity dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ziemniaki pieczone w piekarniku
fot. Fotolia
Pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa. To coś, co szczególnie uwielbiają dzieci. Nic dziwnego – takie ziemniaczki są miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Jak je przygotować w domu?

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki można upiec na wiele różnych sposobów. Jedną z opcji jest przygotowanie ich w całości. Jednak nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Dlatego warto sięgnąć po warianty, w której ziemniaki są krojone. Oto one:

a) Talarki ziemniaczane
  • Do przygotowania talarków będą potrzebne: ziemniaki, odrobina oleju, ulubione przyprawy (np. rozmaryn, słodka papryka, oregano), sól i pieprz.
  • Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
  • Opłukujemy z nadmiaru skrobi i osuszamy.
  • W misce mieszamy olej z przyprawami.
  • Do miski wrzucamy ziemniaki, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia.
  • Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
  • Talarki pieczemy ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią.
Ważne: Jeśli chcemy zrobić chipsy, wystarczy ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki (przy pomocy noża lub mandoliny).

b) Łódeczki z ziemniaków
  • Do przygotowania łódeczek będą potrzebne: ziemniaki, odrobina oleju, przyprawy.
  • Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
  • W misce mieszamy olej z przyprawami, dorzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
  • Łódeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
  • Łódeczki pieczemy ok. 30 minut (czas zależy od rodzaju ziemniaków – mają być miękkie i lekko przyrumienione). Gotowe!
Ważne: Ziemniaki można także pokroić na ćwiartki lub połówki – wówczas czas pieczenia będzie nieco dłuższy. Można także pokroić je w kostkę lub nieforemne kształty – wtedy czas trzeba dostosować do ich wielkości.

Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?

Zarówno talarki, jak i łódeczki doskonale smakują podane z ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Można do nich wykorzystać także sos śmietanowy, chrzanowy lub serowy. Jeśli korzystamy z gotowych dipów, możemy posłużyć się Sosem Tysiąca Wysp lub hamburgerowym.