kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ziemniaki pieczone w ziołach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, skąpany w ziołach dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej pracy...

Ziemniaki pieczone w ziołach

Składniki:

Ziemniaki pieczone w ziołach

podstawowe

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone w ziołach
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Jeśli ziemniaki są małe możemy pokroić na połówki. Najważniejsze żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką.

Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu.

Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą chrupiące).