aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ziemniaki pieczone w ziołach 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, chrupiące ziemniaki z piekarnika.

Ziemniaki pieczone w ziołach 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pieczone w ziołach 4

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Przygotować blaszkę do pieczenia: wyłożyć ją papierem, który następnie posmarować cienką warstwą oleju. Na blaszce ułożyć warstwę ziemniaków, posypać ją obficie ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na tak przygotowane ziemniaki ułożyć warstwę cebuli, posypać ją solą. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków i ponownie posypać ziołami prowansalskimi. Na nie ułożyć cebule. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 80 minut. W połowie pieczenia zamieszać ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki można podawać z różnego rodzaju surówkami, jak i tylko z sosem czosnkowym.
Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.
Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Na blaszce układać warstwy ziemniaków i cebuli.
Ziemniaki pieczone w ziołach 4
Piec w piekarniku przez 80 minut w 180C.