Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dzięki nacięciom ziemniaki są dobrze doprawione. Są mięciutkie w środku, a ich skórka jest przyjemnie chrupiąca. Pięknie wyglądają, mogą być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i głównym daniem - na pewno nikt nie poczuje się zawiedziony !

Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich
Przygotowanie: Ziemniaki bardzo dokładnie myję szczoteczką, po czym ostrym nożem wycinam pod skosem kawałki, jak na zdjęciach. W misce mieszam sól i zioła, mieszanką dokładnie otaczam ponacinane ziemniaki. Na dno formy do pieczenia wlewam 2 łyżki oliwy, układam ziemniaki nacięciami do góry, skrapiam pozostałą oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekę 20 minut, po czym na 20 minut przykrywam je folią aluminiową. Zdejmuję folię i piekę jeszcze 10-15 minut, by się zrumieniły. Podaję gorące jako dodatek do mięsa lub np. z surówką i sosem czosnkowym jako główne danie. Można ewentualnie jeszcze dodać czosnek ;) Przepis autorski.
Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich
Trzeba najpierw wyciąć rowki ostrym nożem...
Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich
...a potem wetrzeć w nie mieszankę soli i ziół
Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich
Potem trochę oliwy, i wstawiamy do piekarnika
Ziemniaki pieczone w ziołach prowansalskich
To miła odmiana po zwykłych ziemniakach z wody:)