Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ziemniaki po a'la staropolsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ziemniaki tak przygotowane możemy podawać do różnego rodzaju mięs, mielonych kotletów, a także do staropolskiego żurku.

Ziemniaki po a'la staropolsku

Składniki:

Ziemniaki po a'la staropolsku

 

  • ziemniaki - 1-1,2 kg
  • smalec - 2 łyżki
  • mielony majeranek - 2 łyżeczki
  • cebula - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • sos Tao tao sojowo grzybowy - 1 łyżeczka
  • bulion - 1-2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • oregano - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po a'la staropolsku
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Plastry ziemniaków przesmażyć na rozgrzanym smalcu. Przesmażone przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem naczynia, dodać liść laurowy,wsypać cebulę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz oregano. Skropić sosem tao-tao oraz bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaćokoło 10 - 15 monut.

Tagi:

sosy ziemniaki