mysza13k

mysza13k

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

Ziemniaki po cabańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrzebny jest zeliwny lub gliniany ganek ktory stawia sie w zarze ogniska

Ziemniaki po cabańsku

Składniki:

Ziemniaki po cabańsku

 

  • okolo 3 kg ziemniakow
  • 70 dk cienkiej kielbasy
  • 70 dk wedzonego surowego boczku
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • duzy peczek zielonej pietruchy
  • sol
  • pieprz
  • wedzona sloninka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po cabańsku
ziemniaki obrac pokrajac w plastry lub osemki,cebule pokroic w polplasterki.marchew obrac i pokroic w krazki,zielenine posiekac,kielbase i boczek pokroic w plastry,sloninke poplastrowac.
Na dno garnka wlozyc sonine i oblozyc nia boki garnka na sloninke polozyc ziemniaki cebule,marchew zielenine posolic popieprzyc dac wedline i boczek.Wszystkie skladniki ukladac tak warstwami az sie skoncza.Ostatnia wierzchnia warstwa to ziemniaki.Dobrze ubic dlonia ,nakryc liscmi kapusty,przykryc pergaminem lub folia aluminiowa.Wstawic w zar ogniska i na wierzch garnka polozyc kawal darni ziemia do gory.Piec okolo 1.5 godziny...najlepiej po godzinie sciagnac darn i sprawdzic dzidka czy ziemniaki sa miekkie.Jk juz sa miekkie wysypac wszystki do miski.Podawac z salatka z pomidorow i oczywiscie kieliszeczkiem wodeczki schlodzonej.