Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaki po lyońsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w plastry, osuszyć. cebulę obrać,

Ziemniaki po lyońsku

Składniki:

Ziemniaki po lyońsku

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g twardego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 4-5 cebul
  • 1,5 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka tłuszczu do polania
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • tymianek do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po lyońsku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w plastry, osuszyć. cebulę obrać, opłukac, pokrajać w kostkę. Usmażyć nie rumieniąc. Ziemniaki układać w naczyniu przesypując cebulą, startym serem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, polać tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekrniku pod przykryciem. pod koniec pieczenia odkryć by ziemniaki się zrumieniły. Podawać do mięs, drobiu lub z jajkiem sadzonym.