Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą włoską z polędwicą i koperkiem świetnie się komponują jako danie obiadowe. Zrobiłam je po raz pierwszy ale rodzina już się upomina by je powtórzyć :)

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • 2 plastry łososiowej polędwicy
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 4 plastry mozzarelli
  • szczypiorek i sałata do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę i dusimy przez kwadrans. Następnie dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek i wypełniamy go farszem z kapusty, przykrywamy plastrem mozzarelli i zapiekamy przez około 20 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku. Podajemy z sałatą posypując szczypiorkiem.
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą
ugotowane ziemniaki w mundurkach przekrawamy wzdłuż
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą
Następnie wydrążamy znich środek ziemniaka
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą
środek uzupełniamy farszem z kapusty włoskiej
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą
przykrywamy całość serem mozzarella i zapiekamy