Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ?

Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem

 

  • 4 średnie ziemniaki ( lub więcej zależy ile podajemy na osobę)
  • 1,5 pełnej łyżki masła
  • 3 gałązki kopru ( z grubymi łodyżkami- mogą być mrożone)
  • 1 pełna łyżka usiekanego koperku ( może być mrożony )
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Ziemniaki cienko obrać, umyć .

Zalać wodą w garnku ( tyle by zakryła ziemniaki ), osolić wodę, włożyć gałązki kopru i połowę masła.

Gotować ok. 25 minut do miękkości ziemniaków.

Odcedzić - wyrzucić gałązki kopru.

Do garnka z ziemniakami włożyć resztę masła .

Potrząsając garnkiem doprowadzić do tego by ziemniaki oblepiły się masłem.

Wsypać usiekany koperek i znów potrząsając garnkiem oblepić koperkiem ziemniaki.



* Do gotowania można też dodać ząbek czosnku, kwiatostan kopru ( taki jak do kiszenia ogórków), rozmaryn lub nasiona kminku.
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Obrać cienko dobrej jakości ziemniaki ( umyć - nie kroić )
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Ziemniaki zalać osoloną wodą- dodać łodygi kopru i połowę masła
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Ugotowane ziemniaki odcedzić- wyrzucić łodygi kopru- dodać masło
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem
Na oblepione masłem ziemniaki wsypać koper i potrząsnają garnkiem oblepić nim je

Tagi:

ziemniaki