przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ziemniaki prawie jak z ogniska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jasne, że nie da się odtworzyć smaku i zapachu ziemniaków z ogniska...ale można go podrobić :D

Ziemniaki prawie jak z ogniska

Składniki:

Ziemniaki prawie jak z ogniska

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki prawie jak z ogniska
Ziemniaki obieramy i myjemy Nieco odsączamy je z wody, ale muszą nadal być dość wilgotne. Większe ziemniaki przekrawamy na mniejsze kawałki. Do czystej foliowej torebki wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy, by uzyskać jednolitą "panierkę". Następnie do torebki wrzucamy ziemniaki i potrząsamy nią, by ziemniaki obtoczyły się w panierce w miarę dokładnie. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-45 min w piekarniku z funkcją termoobiegu. W przypadku piekarnika bez termoobiegu, nalezy kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 10-15 minut dobrze jest podkręcić temperaturę piekarnika do 200 stopni , dzięki czemu skórka będzie naprawdę gruba i chrupiąca.

Tagi:

ziemniaki