Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ziemniaki smażone na maśle bez soli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki smażone na odrobinie masła to znakomita alternatywa dla tych z głębokiego tłuszczu. A brak soli jest kolejnym ich atutem.

Ziemniaki smażone na maśle bez soli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki smażone na maśle bez soli

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki smażone na maśle bez soli
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w dość grube plastry i zalewamy wodą około 1 cm ponad ich powierzchnię. Takie z mniejszą ilością skrobi ładniej się przypieką i fajniej obracają, nie przywierają do patelni. Odcedzamy,a następnie rozkładamy na papierowych ręcznikach aby dokładnie osuszyć. Posypujemy czerwonym pieprzem, na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy szumowiny i na gorący tłuszcz wykładamy ziemniaki. Podsmażamy jakieś 3 – 5 min i dopiero należy obracamy . W przeciwnym razie będą przywierały, to tak samo jak z mięsem, muszą się zamknąć pory aby nie przywierało. I tak sobie mieszamy kilka razy, aż uzyskamy zadowalający nas efekt. Gdy będą al dente posypujemy czosnkiem lub inną przyprawą, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
Ziemniaki smażone na maśle bez soli
Pokrojone ziemniaki zalewamy wodą, a następnie dokładnie odcedzamy i suszymy.
Ziemniaki smażone na maśle bez soli
Smażymy na maśle i obracamy jak się ładnie podpieką.

Tagi:

ziemniaki