Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ziemniaki z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obiad w sam raz na letnie upały.

Ziemniaki z brokułami

Składniki:

Ziemniaki z brokułami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z brokułami
Obrane ziemniaki opłukać, pokroić w dość grube plastry. Cebule obrać, pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć w nim plastry ziemniaków i poprzekładać je talarkami cebuli. Zalać bulionem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać około godziny. W tym czasie brokuły umyć, podzielić na różyczki, włożyć do metalowej wkładki do gotowania na parze, wstawić do garnka z niewielką ilością wody, przykryć i gotować do miękkości około 20 minut. Wyjąć, obłożyć pokrojonym w wiórki masłem. Podawać do ziemniaków z cebulą.