Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ziemniaki z brokułem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Upieczone ziemniaki z brokułem i cebulą to bardzo fajny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do pieczonego kurczaka. Tak przygotowane warzywa można również zjeść bez żadnych dodatków.

Ziemniaki z brokułem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki z brokułem i cebulą

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg brokuła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z brokułem i cebulą
Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 15 minut (powinny pozostać twarde). Odcedzamy i studzimy Brokuła dzielimy na różyczki zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i nieco studzimy. Cebulę po obraniu kroimy w pióra. W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę francuską z olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cebulą i tymiankiem. Dodajemy brokuły i ziemniaki, całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 30 minut.
Ziemniaki z brokułem i cebulą
Mieszamy pokrojoną cebulę z musztardą czosnkiem i innymi dodatkami
Ziemniaki z brokułem i cebulą
Dodajemy ugotowane ziemniaki i brokuły i mieszamy
Ziemniaki z brokułem i cebulą
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny