SUPERPRZEPIS

Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem Więcej zdjęć (3)

Przypieczone ziemniaki z aromatycznym rozmarynem i kremowym, słodkim czosnkiem

Składniki:

Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem
Obrane ziemniaki przekrajamy na pół i nacinamy, uważając, żeby nie przeciąć do końca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Układamy ziemniaki, kładziemy też gałązki rozmarynu i ząbki czosnku (nieobrane). Ziemniaki posypujemy papryką, solą, pieprzem czarnym i ziołowym, połamanymi na kawałki listkami laurowymi i kilkoma igiełkami rozmarynu. Skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż ziemniaki ładnie się zarumienią, ok pół godziny.
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem
Ziemniaki obietamy i nacinamy ostrym nożem, ale nie do końca
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem
Układamy na blaszce, razem z rozmarynem i ząbkami czosnku

Tagi:

ziemniaki