aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne młode, wprost rozpływające się w ustach, a zarazem z chrupiącą skórką ziemniaki z grilla. Podałam je z równie smacznym sosem tzatziki.

Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
Młode ziemniaki dokładnie skrobiemy ze skórki. Płuczemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do momentu, aż będą prawie miękkie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie do miski wlewamy olej i wsypujemy sól oraz pieprz, dodajemy drobno posiekany koperek. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i wyciskamy przez praskę wprost do miski. Całość dokładnie mieszamy. Do miski w olejem i przyprawami dajemy porcjami ziemniaki i dokładnie je obtaczamy.

Ziemniaki układamy na foli aluminiowej wyłożonej na ruszcie grilla. Pieczemy je z każdej strony przez 20 minut. Następnie zdejmujemy je z foli i układamy bezpośrednio na ruszcie, wówczas otrzymamy chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę.

Upieczone ziemniaki podajemy np. z sosem tzatziki lub czosnkowym.
Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
Oskrobane młode ziemniaki podgotowujemy i odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
W misce mieszamy olej z koperkiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
Do naszej marynaty czosnkowo-koperkowej wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy.
Ziemniaki z grilla z koperkiem i czosnkiem
Ziemniaki układamy na foli na ruszcie i grillujemy do pożadanego stopnia wypieczenia.

Tagi:

ziemniaki