Ziemniaki z rokpolem (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić starannie wymyte szczoteczką, ale nie obrane

Ziemniaki z rokpolem (Francja)

Składniki:

Ziemniaki z rokpolem (Francja)

 

  • 12 małych ziemniaków o żółtym miąższu
  • 20 dag rokpolu
  • Na sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z rokpolem (Francja)
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić starannie wymyte szczoteczką, ale nie obrane ziemniaki i gotować je przez 25 min. Przygotować w salaterce sos: utrzeć ocet, oliwę, trochę soli i dużo pieprzu. Umyć i drobno posiekać natkę pietruszki. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Do garnka włożyć pokruszony ser. Zalać mlekiem i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Dodać ziemniaki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Tagi:

sosy ziemniaki