thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Ziemniaki zapiekane po chłopsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą, marchewką, groszkiem i wędzoną mozzarellą.

Ziemniaki zapiekane po chłopsku

Składniki:

Ziemniaki zapiekane po chłopsku

 

  • 700 g ziemniaków
  • 150 g boczku z komina
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 małe marchewki
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • sól prowansalska Kamis ( w młynku)
  • czerwony pieprz świeżo mielony
  • listki tymianku
  • 100 g wędzonej mozzarelli
  • szczypior od dymki
  • masło

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane po chłopsku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 minut w temp. 200 stopni, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 minut zwiększyć temp. do 225 stopni i piec jeszcze 15 minut z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu.

Tagi:

*po ziemniaki