szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ziemniaki zapiekane z camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajna przekąska na męską imprezę, ale nie tylko. Ziemniaki są bardzo aromatyczne i przyprawione na pikantnie.

Ziemniaki zapiekane z camembertem

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z camembertem

 

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 serki pleśniowe typu camembert
  • 2 łyżki masła lub oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z camembertem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Tak ok. 15-20 minut. Następnie wystudzić i ponacinać w poprzek.

Paprykę, czosnek, rozmaryn, majeranek, kminek i sól wymieszać ze sobą a następnie posypać nimi obficie ziemniaki na zewnątrz i w środku.

Camembert pokroić na plastry. W każde nacięcie ziemniaka włożyć plasterek camemberta. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub olejem.

Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i zapiekać ok. 10 minut. W międzyczasie w piekarniku jeszcze raz posmarować masełkiem.