Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ziemniaki zapiekane z grzybami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

pyszna kolacja dla domowników lub gości

Ziemniaki zapiekane z grzybami

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z grzybami

 

  • 6-8 sporych ziemniaków
  • 1 cebula
  • kawałek ok.3-5cm pora [biała część]
  • 10 sporych podgrzybków lub innych grzybków
  • kostka 100 g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z grzybami
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale napewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtajają na patelni z masełkiem.