Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Ziemniaki ze "szkiełka" z gzikiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone - a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.

  Ziemniaki ze "szkiełka"  z gzikiem

Składniki:

Ziemniaki ze "szkiełka" z gzikiem

 

  • 10 małych młodych ziemniaczków
  • biała część pora pokrojona w pół plasterki
  • cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) - tyle co pęczek ma
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków " ( użyłam firmy Cykoria )
  • 4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 15 dag białego sera ( dobry smakowo - nie za chudy i nie kwaśny )
  • 200 mll kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ze "szkiełka" z gzikiem
Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyc do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypac pokrojoną w paseczki wedzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę . Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną - posolonym , posypanym szczypiorem ) . Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach " - musze powiedzieć , ze w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .